Description
لنت ترمز عقب اصلی کیا سراتو سایپایی
مدل سراتو سایپایی سال 95-98
ساخت کشور کره جنوبی
برند Hyundai/KIA Genuine Parts – MOBIS
کد فنی قطعه
58350-1MA00
لنت ترمز عقب اصلی کیا سراتو سایپایی این قطعه برای چرخ عقب مخصوص خودروهایی که دیسک کاسه ای باشد مناسب بوده شما مشتریان عزیز می توانید لنت ترمز عقب اصلی کیا سراتو سایپایی قطعه اصلی را از فروشگاه کیا امین خریداری کنید
در کشور ایران در خودروهای بسیاری ، از لنت ترمز کاسه ای (Drum Brake Pads) استفاده می شود. در گذشته ، برای اغلب خودروها از این سیستم استفاده می شد اما به جهت مزایای بی شماری که در ترمز دیسکی وجود دارد ، این رویکرد تغییر یافت.به دلیل آن که در ترمز کاسه ای (لنت ترمز کفشکی) و به هنگام ترمز در سرعت زیاد و یا ترمز های مکرر ، گرمای زیادی در سیستم ترمز و دیسک و لنت ترمز کاسه ای ایجاد می شود ، این عامل باعث می شود که توانایی بازدارندگی کمتری داشته باشد.
اما بهتر است بدانید که در خودروهای تولید داخل ، هنوز ترمز کفشکی بر روی خودروها استفاده می شود و شاید یکی از دلایل آن اقتصادی بودن آن است . به طوری که تعمیر و نگهداری آن هزینه ی کمتری دارد. ساختار اصلی ترمز کاسه ای بسیار ساده است ، علیرغم آن که از قطعات بیشتری استفاده شده است . به همین دلیل است که می توان به سهولت آن را عیب یابی کرده و یا تعمیرات آن را انجام داد. استفاده از ترمز در خودروهای امروزی ، صرفا بر روی چرخ عقب خودرو است. از آن جایی که قدرت تحمل فشار زیاد در ترمز کاسه ای وجود ندارد ، در محور جلو استفاده نمی شود.
جنس لنت ترمز کفشکی
لنت ترمز کاسه ای نیز به طور معمول از جنس فلزی و نیمه فلزی می باشد که در برابر حرارت مقاومت داشته است. این لنت ها روی کفشک ها واقع شده اند و با کمک اصطکاک ایجاد شده باعث توقف خودرو خواهند بود.
قطعه ی خمیده ای که به طور معمول از جنس آهن است ، کفشک نام دارد و وظیفه ی آن نگاه داری از لنت ها می باشد که به شکل های گوناگونی است که کاربری آن برای خودروهای سبک و سنگین متفاوت است. فاصله ی بین کفشک ها و کاسه ی چرخ قابل تنظیم است
تفاوت ترمز کاسه ای با ترمز دیسکی در چیست؟
این روزها رقابت سختی بین تولید کنندگان خودرو در سه بخش ترمز، قدرت و ایمنی خودرو وجود دارد. رشد تکنولوژی و استفاده از آن در صنعت خودرو به کمک آن ها آمده و ما شاهد خلق خودروهایی با استانداردها و قابلیت های بسیار بالا هستیم. یکی از این بخش ها که همان ترمز خودرو باشد نیز بی نصیب نبوده است، تکنولوژی باعث شده خودروها از ترمزهای کاسه ای که ساختار قدیمی داشتند عبور کنند و به نسل جدید ترمزهای دیسکی وارد شوند. اما هنوز هم در برخی از خودروها چه داخل و چه خارج از کشور هنوز از ترمزهای کاسه ای استفاده می شود. اما چرا؟ در این مقاله می خواهیم شما را با ساختار این دو ترمز، مزایا و معایب و تفاوت هاشون با هم آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
در قسمت مقالات سایت 9999 به طور کامل به آن پرداخته شده مشتریان عزیز برای کسب اطلاعات بیشتر به آن قسمت مراجعه کنند.
Reviews
There are no reviews yet.